Entri ini menunjukkan cara-cara membuat lemang... lebih kurang la kut.... pasal gua dan geng kucingtanah pun baru belajar-belajar jugak....
Basuh la sikit... bagi cantik....
Cara-cara nak masukkan daun pisang.... kita kene buat penyepit camni... biasa nya guna pelepah daun pisang tu belah dua... tapi pasal pelepah tu dah xde, kita guna buluh, belah dua jadi mcm ni...
Lepas tu, selitkan daun pisang pada penyepit tu...
gulung....
then masukkan daun pisang tu dlm buluh
masuk sampai dalam... pastu cabut la penyepit td... tinggal daun je....
beginilah hasilnya
beras pulut ni lak dah direndam selama 4 jam bersama beberapa keping asam keping....toskan lepas tu masukkan santan.... bubuh garam secukup rasa... cikgu gua ckp, rasa klu dah masin, bubuh sikit lagi.... sebab pulut ni makan garam...
Kemudian proses meletakkan beras pulut bersama santannya la...
Kemudian kita susun la lemang camni.... kene rajin pusing2 kan buluh lemang supaya dia masak cantik....
Tu dia lemang yg dah siap di bakar...
memang sedap... kene pulak dekat part paling hujung... dia yg paling sedap...
0 comments:
Post a Comment